Öngyújtó töltése gázzal - vásárlás és használat után

Az újratölthető öngyújtók úgy kerülnek forgalomba, hogy biztonsági okok miatt, csak minimális mennyiségű gázt tartalmaznak!
A szivaröngyújtók utántöltése is legalább annyira gyakori elfoglaltsága egy szivarosnak, mint például a humidorban lévő párásító feltöltése.

- mire kell figyelünk
Mindig csak jó minőségű, nagy tisztaságú gázt használjunk. Ezek többnyire bután gázt tartalmaznak, de léteznek olyan fajták is, ahol keverik a propán és bután gázt, de a propángáz tartalma ezeknek az utántöltőknek mindig eléggé alacsony.

- hogyan kell helyesen feltölteni az öngyújtót
A szivar vagy pipa öngyújtók különböző méretű szelepekkel kerülnek forgalomba. Ehhez nagy segítség a gáz utántöltők tartozéka: a különböző méterű fúvókák, ami segítségével ki tudjuk választani, hogy a mi kedvenc szivaröngyújtónk melyik fajta szeleppel van ellátva és melyik fúvóka illeszkedik a legjobban.
Amikor az öngyújtóból kifogyott a gáz vagy kezdjük érzékelni, hogy lassan ki fog fogyni, - például egyre kisebb a láng - akkor lesz szükségünk az utántöltőre.
Fordítsuk a fejjel lefelé az öngyújtót úgy, hogy a töltő nyílás függőlegesen felfelé nézzen. Tartsuk az öngyújtó utántöltő palackot függőlegesen lefelé álló heggyel és nyomjuk rá erősen az öngyújtó töltőnyílására 1-2 másodpercig. Fontos: ha nem teljesen egyenesen tartjuk valamelyiket, akkor bármilyen öngyújtót - akár egy sok tízezer forintost is - tönkre tudunk tenni azzal, hogy elgörbül a szelep!
Az öngyújtó belsejében fellépő nyomás különbség miatt a folyékony gáz egy része elpárolog (gáz halmaz állapotúvá válik), ezért az öngyújtó gáztartályát sose fogjuk tudni teljesen feltölteni. Ezt a műveletet sosem szabad nyílt láng vagy forró tárgyak közelében elvégezni, mert a töltés során kizökő gáz robbanásveszélyt jelent! 
Ezek után már csak pár percet kell várnunk és az öngyújtó újra úgy használható, mint új korában.

– milyen típusú öngyújtókat tudunk vele tölteni
Bármelyik típusú öngyújtót lehet tölteni, ami úgy van kialakítva.
A szivaröngyújtókból rengeteg fajta létezik, de most csak a gyakoribb fajtákat írjuk le:
Tűzköves, hagyományos öngyújtó ennél a lángot, vagyis a gázt egy ferrocériumból (vas-cérium ötvözet) készült, úgy nevezet tűzkő segítségével tudjuk meggyújtani.
Piezo-elven működő öngyújtó A piezoelektromosság olyan elektromos jelenség, melynek során bizonyos anyagokon (kristály, kerámia) összenyomás hatására elektromos feszültség keletkezik. Ez a feszültség az öngyújtóban kis villámot indukál, ami belobbantja a lángot. A piezoelektromosságot Jacques Curie és Pierre Curie fedezte fel 1880-ban.
Vihargyújtó, de nevezik szúrólángnak illetve Jet lángos öngyújtónak is. A Jet lángos szivaröngyújtók esetében a láng nem sárga, hanem halványkék, aminek az az oka, hogy a gáz mellé több levegő kerül az égéstérbe, s ezáltal az égés sokkal tökéletesebb, valamint nagyobb hőt is termel. Ennek a nagyobb hőnek köszönhető, hogy az égés nehezebben szüntethető meg. Viszont ennek köszönhetően sokkal könnyeben meg tudjuk gyújtani vele a kedvenc szivarunkat.