Szivarok Hondurasból

A Hondurasból származó szivarok erősnek számítanak. Az erős és fűszeres dohányok kedvelői számára a hondurasi szivarok a világ legjobbjai közé tartoznak. Nemcsak ismert márkákat gyártanak ebben az országban, hanem kiváló minőségű dohányt is exportálnak. Ezt a dohányt aztán főként a Dominikai Köztársaságban dolgozzák fel néhány nagy márka, például a Macanudo vagy a Zino Gold Label számára. A borítólapok nem tartoznak az ország erősségei közé, de a töltelék- és kötőanyaglevelek jól érzik magukat a talajon. Egyébként már a 18. század óta vannak itt manufaktúrák.
Azonban, akárcsak Nicaraguában és Costa Ricában (lásd Vegas de Santiago), a kubai száműzöttek voltak azok, akik igazán életet leheltek a szivariparba. A politikai és gazdasági zűrzavartól eltekintve az ország az elmúlt évtizedekben nagyot lépett előre a szivargyártásban és -forgalmazásban.
Nevezetes hondurasi szivar márkák a Flor de Selva és a Flor de Copan, amelyekért a szivaripar leghíresebb nője, Maya Selva a felelős. A Carlos Toraño, az Alec Bradley és a Rocky Patel további csúcsmárkák. Az elmúlt években az Alec Bradley márka forradalmasította a szivarpiacot a közepes árszegmensben. Kezdve a legendás Black Market szivarokkal, a Tempuson keresztül a mostanában nagyon népszerű Camacho sorozatig.

Kubát és a Dominikai Köztársaságot azonnal a finom szivarokkal hozzák összefüggésbe. De Honduras? Ki ismeri itthon, hogy a hondurasi szivarok is kiváló ízűek és néha kifejezetten erőteljesek? Hogy néhány kubai kivándorolt ebbe a kis közép-amerikai országba, hogy életben tartsa az ottani dohányhagyományt? Nicaraguához hasonlóan ez a közép-amerikai ország is profitálni tudott a kubai szivarok elleni amerikai embargóból.
A Hondurasi Köztársaság egy kicsi közép-amerikai ország, amely Guatemalával, El Salvadorral és Nicaraguával határos, és amelyet a csendes-óceáni és az atlanti-óceáni partok szegélyeznek. Az ország csaknem felét még mindig trópusi esőerdő borítja, ami a növény- és állatvilág egyedülálló változatosságát is jelenti. Az ország viharos múltra tekint vissza, és az ország legnagyobb kulturális műemléke, Copán romjai még mindig a dicsőséges maja korszakról tanúskodnak. A mai Guatemala határának közelében fekvő Copán maja városa a 8. században érte el fénykorát, de a maják csak két évszázaddal később hagyták el, máig rejtélyes módon. Néhány évszázaddal később Kolumbusz volt az, aki az országnak a mai nevét adta. A Karib-tenger partjainál található mélységek miatt az országot Hondurasnak nevezte el, ami a "mélységek" szó spanyolra történő hű fordítása. Sok más közép-amerikai államhoz hasonlóan Honduras is 1821-ben nyerte el függetlenségét Spanyolországtól, de ez közvetlenül számos politikai zavargáshoz vezetett. A 2009-es katonai puccs azt mutatja, hogy ebben a gazdaságilag még mindig viszonylag szegény országban továbbra is számítani kell politikai zavarokra.

Mindez nem tudta befolyásolni a szivargyártást, amely a politikai konfliktusok és zavargások ellenére mindig is a hondurasi gazdaság megbízható támasza maradt. Ma Honduras nagyszámú, nagyon hagyományos szivargyártóval rendelkezik. A hondurasi szivarok között széles termékskála található, az olcsó Puroktól a prémium szegmens kiváló szivarjaiig. A szivarok kedvelőinek általában két nagy név jut eszébe, ha Hondurasból származó szivarokról van szó, nevezetesen Nestor Plascencia és Maya Selva. Nestor Plascencia 1979-ben érkezett Hondurasba a Sardinisták földreformja után. Az El Paraíso tartományban található három gyárával a családi vállalkozás ma Honduras egyik legnagyobb szivargyártója. A Maya Selva a szivarvilágban is nehézsúlyúnak számít. A hondurasi származású francia nő a "Flor de Selva"-val aratta első úttörő sikerét. Egy másik nagy sikere a "Villa Zamorano" volt, az egyik legnépszerűbb hondurasi szivar, amely meglehetősen édes és enyhe ízkomponenst tartalmaz. A "Villa Zamorano" lenyűgöző minőségével és elfogadható árával kiváló ár-érték arányt is kínál. A Hondurasból származó szivarok így a régi maja hagyományok méltó képviselői. Egyetlen márka sem tükrözi ezt annyira, mint a "Flor de Copan", amely cédrusborítójával kiváló ízt ér el.
A hondurasi szivarok nem utolsósorban azért ilyen kiemelkedő minőségűek, mert az ország nagyon jó földrajzi feltételeket biztosít a dohánytermesztéshez. Három nagy termőterület van. A legnagyobb termesztési terület a nicaraguai határhoz közeli "El Paraíso" államban található, és a nicaraguai Nueva Segovia és Estelí tartományokkal együtt Közép-Amerika egyik legjobb termesztési területét alkotja. El Paraíso mintegy 800 méterrel a tengerszint felett helyezkedik el, ami a hondurasi trópusi hőmérsékletet kellemes 20 °C-ra csökkenti. Így a régió ideális időjárási feltételeket biztosít a dohánytermesztéshez. A hondurasi szivartermesztés további területei a guatemalai határ közelében, Copán romjainak környékén, valamint a fővárostól, Tegucigalpától északra fekvő Talanga-völgyben találhatók.

Magyarországon forgalomban lévő hoduras-i szivar márkák: Alec Bradley, Bentley, Camacho, CAO, Cavalier Geneve, Don Tomas, Flor de Copan, Flor de Selva, La Estancia, Macanudo, Oscar Valladares, Plasencia, Rocky Patel, Villa Zamorano
Ebben a listában szerepel az összes olyan szivar, amik jelenleg forgalomban vannak és mennyibe kerülnek Magyarországon. Bármelyik Nemzeti Dohányboltban megrendelhető és átvehető.

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <hr>
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.