Mexikói szivarok

Száraz és keserű utóízű, ez a leggyakoribb megállapítás a mexikói szivarokról. Pedig ez tévedés! Hiszen megérkeztünk a 21. századba, és a mexikói szivargyártás az elmúlt években egyre meggyőzőbb, elsősorban kiváló, hibátlan minőségű puro-val és kedvező árú prémium kategóriás szivarokkal.

A mexikói szivarok hagyományai a dohányiparban
Mexikó, a tequila, a sombrero és az olyan tipikus mexikói finomságok földje, mint a csípős chili vagy a tortilla és a guacamole. Mexikóról első hallásra aligha asszociál bárki is a szivarra. Pedig a dohánytermesztésnek Mexikóban több mint 2000 éves hagyománya van. Már a maják és más fejlett civilizációk is ültették a nemes növényt és szívták a szárított leveleket. Az országban beszélt 62 különböző nyelven beszélő helyi őslakosok körében pedig jól ismert a dohány szó. Mitológiai alakokat, például a gyakran ábrázolt jaguár istent is szivarral ábrázolják. A maja mitológiában a felhők dohányfüstöt jelentettek, amelyet az istenek lehelnek az ország fölé, a hullócsillagok pedig az isteni dohányból készült tekercs hulló parazsát. A 16. században Hernán Cortés, Mexikó kegyetlen hódítója volt az, aki a mexikói szivar elődjeit a spanyol udvarba hozta. Európában azonban sokáig nem sikerült nekik betörniük. Az USA-t viszont nem hatotta meg annyira a szivar ízének sablonossága. Ma is ők a mexikói szivar legnagyobb fogyasztói - és nem csak a két ország földrajzi és gazdasági közelsége miatt.
A mexikói szivarokat ma már itthon is nagyra értékelik a kiváló minőségű puro-k választékáért. Mexikó régóta ismert ezekről a szivarokról a szivarozók körében, mivel az ország volt az egyetlen Kuba mellett, amely hosszú ideig jó purokat tudott előállítani. Ha pedig a mexikói szivarhagyományok nyomait szeretné felkutatni magában az országban, mindenképpen érdemes felkeresnie néhány helyi szivargyártót: Itt rejtőzik néhány olyan gyöngyszem, amelyeket csak a helyi piacra gyártanak, és még mindig megvan bennük a lehetőség, hogy felfedezzék őket, és igazán nagyot alkossanak.

A legjobb éghajlati és talajviszonyoknak köszönhetően a legfinomabb dohányok

Mexikóban kiválóak a feltételek a mexikói szivarok dohánytermesztéséhez. A San Andrés-völgyet már régen felfedezték, mint termékeny dohánytermesztő területet, és még ma is a mexikói szivardohány legjobb termőterülete. Vera Cruz kelet-mexikói tartományban, közvetlenül a Mexikói-öböl partján, a San Martin és a Santa Marta hegycsúcsok között fekszik a széles, termékeny völgy. Az enyhe éghajlat és a rendszeres esőzések okozta kellemes páratartalom ideális talajviszonyokat biztosít, és San Andrés a mexikói szivarok paradicsomává teszi. A káliumban gazdag talaj szinte semleges pH-értéke biztosítja a legjobb minőségű dohányt, amelyet a mexikói szivarok mellett ma már más országokból származó szivarok készítéséhez is felhasználnak. A Sumatra, Negro San Andrés, Connecticut Seed vagy Habano Criollo San Andrés olyan dohányok, amelyek fűszeres, földes ízükkel a Mexikón kívül gyártott szivarok töltő- és kötözőleveleinek is egyedi karaktert kölcsönöznek. A madurokat gyakran a mexikói sötét és édes borítólevelekkel sodorják, amelyeket a világ legjobbjainak tartanak.

Mexikói szivarok - zamatos csúcskategória jó ár-érték aránnyal

A mexikói szivarok aromája teljes hosszukban nagyon kellemes, és különböző ízeket fejlesztenek ki. Könnyen szívhatók és egyenletesen égnek. A mexikói szivarokat konzisztens, magas minőségű kidolgozás és nagyon jó ár jellemzi. A mexikói szivarokat a purok nagy aránya jellemzi. Egy 1996-ig hatályos törvény csak a kizárólag mexikói dohányból készült szivarok gyártását engedélyezte. Bár ez a törvény ma már nincs érvényben, még mindig hatással van a mexikói szivargyártásra, és az országnak a puro birodalom hírnevét adta.
A legismertebb gyártók közé tartozik a Casa 1910, Capa Flor, Santa Clara valamint a Te Amo.
A Santa Clara szivar a mexikói szivarok legnagyobb exportmárkája. A San Andrés Tuxtlában működő Ortiz családi vállalkozás immár ötödik generációjában a hagyomány és az innováció ötvözésére összpontosít. Az 1967-ben alapított vállalat 1972-ben már 40 embert foglalkoztatott, és lenyűgöző értékesítési számokat ért el. 1975-ben egy nagyobb gyárat nyitottak, és a cél az export volt. Azóta a vállalat folyamatosan növekedett (még egy 1983-as pusztító tűzvész után is), és a mexikói szivarok legfontosabb gyártójává vált.

A kötőanyagot, a töltőanyagot és a borítót hagyományosan Mexikóban állítják elő. A töltelék gyakran a kellemesen édes San Andrés levélből és a teljes veracruzi dohányból áll. De a Santa Clara olyan látványos termékeket is képvisel, mint a világ második leghosszabb szivarja. A Magnum lenyűgöző 48 centiméteres, 20,6 mm-es átmérőjével körülbelül 6-7 órás szívási idővel és meglepően könnyű szívási erővel rendelkezik. A Bolero, amely a Maduro és a Claro borító kombinációjának köszönhetően kétszínű megjelenésű, nemcsak vizuálisan kiemelkedő, hanem az ízlelés számára is igazi csemege.
A mexikói szivarok semmivel sem rosszabbak, mint a szomszédos országok szivarjai. A szivarkészítés hagyományai évszázadok alatt tökéletesedtek. A mexikói szivarokat aromás ízélmény jellemzi, amely a fűszeres, földes jegyeket édes elemekkel ötvözi. Egyedülálló dohányzási élmény.

Magyarországon forgalomban lévő mexikói szivar márkák: Casa 1910, Capa Flor, Santa Clara valamint a Te Amo
Ebben a listában szerepel az összes olyan szivar, amik jelenleg forgalomban vannak és mennyibe kerülnek Magyarországon. Bármelyik Nemzeti Dohányboltban megrendelhető és átvehető.

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <hr>
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.