Idilli rizs teraszok, álomszerű szigetek, fehér strandok - egy indonéziai nyaralás paradicsomi kikapcsolódást ígér. A több mint 17 000 szigetből álló ország azonban még többet is kínál az álomnyaralásnál, az orangutánoknál és a kávénál. A Fülöp-szigetek mellett Indonézia Ázsia egyik fő dohánytermelője. A trópusi éghajlat biztosítja, hogy a növények jól fejlődjenek a termékeny földeken. Különösen a távolnyugaton fekvő Szumátra és Jáva híres finom és ízletes dohányfajtáiról, amelyeket számos szivar burkolataként használnak.
A magas, 60%-os páratartalom és a 27°C körüli meleg átlaghőmérséklet ideális feltételeket teremt a dohánynövények termesztéséhez. A gyakran borult égbolt viszonylag alacsony hőmérséklet-ingadozást és állandó páratartalmat biztosít, ami szintén kedvez a természetes száradásnak és erjedésnek. Az indonéziai dohányt festői tájakon termesztik, amelyek az aktív vulkánok miatt különösen gazdagok tápanyagokban. Ez az évszázadok során felhalmozott tapasztalatokon alapul. Különösen a Jáva szigetén található Besukiban és a Szumátrán található Medanban van nagy hagyománya a dohánytermesztésnek.
Hol termesztik a szivarokhoz szükséges dohányt Indonéziában?
Medan - Szumátra Utara tartomány fővárosa, amely Szumátra északi részén található. Itt találhatók a legjobb feltételek a dohánytermesztéshez. Mivel a hőmérséklet csak éjszaka csökken kissé, a betakarított leveleket itt állandó körülmények között lehet szárítani és fermentálni. A "Deli wrapper levelek", amelyek kiváló hírnévnek örvendenek a szivarok szerelmesei körében, szintén ebből a régióból származnak. Nevüket az egykori Deli szultanátusról kapták, amely a régiót magában foglalta. A szomszédos Langkat körzetben is kiváló csomagolóleveleket állítanak elő. A szumátrai dohánylevelek világos színűek és finom, lágy aromájúak. Egy másik különleges tulajdonságuk a kiváló parázsló képességük, amely biztosítja, hogy a csomagolólevél nagyon egyenletesen égjen.
Jáva szigete Szumátrától délkeletre fekszik. Az itt termesztett dohányokat általában kötő- vagy tölteléklevélként használják. Íze valamivel erősebb, mint a Szumátrán termesztett fajtáké, de jellegzetes diós fűszerességgel is rendelkezik. Besuki, Loemadjang és Madoera körzetekben találhatók a sziget legnagyobb termőterületei, amelyek mindegyike valamivel az egyenlítő alatt helyezkedik el. A dohányültetvények talaja szintén vulkanikus eredetű. Az éghajlat azonban Szumátrához képest valamivel hűvösebb és szárazabb, így a dohányok kevésbé finomnak tűnnek. A jellemzően enyhe, de aromás íz jelzi, hogy a dohány eredete Indonéziában található.
Indonéz dohány - a szigetek "aranya"
Szumátrát a helyiek az "arany szigetének" nevezték, mivel a hegyvidéken gazdag aranylelőhelyeket tártak fel. Ma már a kávé és a pálmaolaj mellett a szivar is az új arany Indonéziában. A 19. századi holland gyarmati uralom alatt modern ültetvényeket hoztak létre, amelyeken a dohányt tudományosan bizonyított módszerekkel nagy mennyiségben termesztették. Különösen Kelet-Szumátrán a mai napig ez a fajta termesztés jellemzi a dohánytermesztést, amely igen fontos gazdasági szerepet játszik Indonéziában. A mintegy 220 000 hektárnyi termőterület azonban a világ dohánytermelésének csak alig 2%-át teszi ki.
A szumátrai és jávai dohány a holland gyarmati uralom idején jutott el Európába. A fővárost, Jakartát akkoriban még "Batavia" néven emlegették, utalva egy nyugati germán törzsre, amelyet a hollandok a 17. században ősi őseiknek tekintettek. A két szigetről származó dohányfajtákat azóta is különösen nagyra értékelik Európában. Ennek oka az ízek lágyságában rejlik, amelyeknek mégis van némi pikantériája. A "holland keverék" még ma is népszerű, aminek következtében a dohányt még mindig exportálják, különösen Európába. A legnagyobb vásárlók hagyományosan Hollandiában találhatók, ahol a dohányt szivarokká dolgozzák tovább. Azonban a francia-spanyol Altadis dohányipari vállalat, a német Dannemann szivargyártó és a svájci Villiger is rendelkezik Szumátrán termesztett dohánnyal.
Magyarországon forgalomban lévő indonéz szivar márka: Balmoral
Ebben a listában szerepel az összes olyan szivar, amik jelenleg forgalomban vannak és mennyibe kerülnek Magyarországon. Bármelyik Nemzeti Dohányboltban megrendelhető és átvehető.
Új hozzászólás