Szivar vásárlás és behozatal az Unión belül

Magánszemélyként nincs korlátozva, hogy mit vásárolhat és vihet magával az uniós országok közötti utazás során, amennyiben a megvásárolt termékeket saját használatra és nem viszonteladásra szánja. Az adókat (ÁFA és jövedéki adó) a termék ára tartalmazza abban az országban, ahol Ön megvásárolta, így más uniós országokban nem kell további adót fizetnie.

Annak megállapításához azonban, hogy az Ön által vásárolt termékek saját használatra készültek-e, az uniós vámhatóságok több különböző szempontot is figyelembe vehetnek, például azt, hogy Ön kereskedelmi vállalkozás tulajdonosa vagy alkalmazottja-e, hogyan csomagolták és szállították az árukat stb. Azt is vizsgálni fogják, hogy Ön milyen mennyiségű termékkel utazik.

A 17. életévüket betöltött személyek az alábbi mennyiségekig hozhatják be a dohánytermékeket
Légi utasok esetén:
- 200 cigaretta vagy
- 100 szivarka vagy
- 50 szivar vagy
- 250 g dohány

Más utasok esetén:
- 40 cigaretta vagy
- 20 szivarka vagy
- 10 szivar vagy
- 50 g dohány

A dohánytermékekre vonatkozóan a mennyiségi korlátok külön-külön jelentik a termékekre vonatkozó vámmentességi mennyiséghatár 100 %-át. Tehát a meghatározott mennyiséghatárok százalékos részarányainak együttes összege nem haladhatja meg a 100%-ot. Vagyis a felsorolt dohánytermékek bármelyikét kombinálhatja, de nem lépheti túl a teljes határértéket. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy ha az utas behoz 40 szál cigarettát, úgy vám- és adómentesség csak erre a mennyiségre adható, a további dohánytermékekre (szivarka, szivar, fogyasztási dohány) vám- és adómentesség már nem adható. Amennyiben 20 szál cigarettát (mennyiséghatár 50%-a) hoz be, úgy vám- és adómentesen behozhat még 5 db szivart, vagy 10 db szivarkát, vagy 25 gramm fogyasztási dohányt (mennyiséghatár további 50%-a).

(forrás: NAV)

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <hr>
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.