Függetlenül attól, hogy fából készült gyufát, szúrólángos szivaröngyújtót vagy cédrusfa csíkot használsz, a meggyújtási rituálé ugyanaz. A szivar végének megpirításával kezdődik, hogy előkészítse a meggyújtásra. Ha a szivart 45 fokos szögben állítja be, tartsa a láng hegyét közvetlenül a szivar vége alatt, vagy a szivar levágott vége alatt. "Soha ne hagyja, hogy a láng hozzáérjen a dohányhoz, azt kockáztatva, hogy kiégeti a szép (és drága!) csomagolóanyagot."A hegy a lángnak legforróbb része, és a tölteléklevelek nyitott végét meg akarja pirítani, hogy kiszáradjon (ne feledje, a szivarját nedvesítették – vagy kellett volna). Ez felkészíti a dohányt, hogy könnyebben befogadja a lángot, amikor meggyújtja a szivart.
Óvatosan forgassa meg a szivart pirítás közben. Ügyeljen arra, hogy a teljes kerülete parázsló legyen. Vannak, akik – különösen a szivarsommelierek – addig folytatják ezt az eljárást, amíg a szivar vége teljesen fel nem izzik, és néha magától lángra lobban.
Új hozzászólás