A szivar gyűrűmérete

A szivargyűrű mérete a szivar átmérőjének felel meg. A legtöbb formátum esetében az átmérő nagyjából azonos, de vannak különlegességek. Egy szabálytalan alakú szivar, például egy figurado esetében a gyűrűméretet a szivar legvastagabb részének átmérője alapján határozzák meg. A mérés némileg nehezebb a téglalap alakú, "dobozba préselt" szivarok esetében. Annak érdekében, hogy a mérési eljárást ne tegyük túl komplikálttá, itt általában egy középértéket adnak meg.

Miért inch és nem centiméter?
Közép-Európában természetesen már régóta hozzászoktunk a metrikus rendszerhez; az inch vagy hüvelyk használata mértékegységként elsőre kissé furcsának tűnik. Ezeket a méréseket csak elektromos készülékek vagy televíziók és monitorok képernyőátlói esetében használják. Az angol nyelvű világban azonban még mindig az inch a szabvány, és még a szivarok világában is inch-ben mérnek.
Az inch hosszú számítási múltra tekint vissza, amely egészen a 7. századig nyúlik vissza. A szó jelentése a latin "uncia" (tizenketted) szóból származik, ami a láb 1/12-ed részét jelenti. A 25,4 milliméteres hosszúságot csak 1956-ban állapították meg a inch pontos és kötelező érvényű értékeként. Ezt a 25,4 millimétert használják a szivarok gyűrűméretének kiszámításához is.

A GYŰRŰMÉRET KISZÁMÍTÁSA
A szivar gyűrűméretét 1/64 inch-ben adják meg. A gyűrűméret kiszámításához használja a következő képletet:
Átmérő x 64 / 25,4 = gyűrűméret.

Természetesen az egész dolog fordítva is működik. A szivar átmérőjének meghatározásához a gyűrűméret segítségével számítsa ki:
Gyűrűméret / 64 x 25,4 = Átmérő

A KÜLÖNBÖZŐ SZIVAROK GYŰRŰMÉRETE
Nincs igazán kötelező érvényű előírás vagy akár csak szabály, amely meghatározza a különböző szivarformátumok gyűrűméretét. Mindazonáltal a szivarok hosszú története során bizonyos méretek kialakultak, különösen a jól ismert szivarformátumok esetében. A szivar teljes hosszában lehet azonos átmérőjű, de lehet különböző átmérőjű, azaz szabálytalan alakú is. A "Figurado" különleges szivar típus olyan szivarokra utal, amelyek különböző helyeken különböző vastagságúak. A "Parejo" viszont olyan szivarokra utal, amelyeknek egységes átmérőjük van. A szivar hossza szintén milliméterben vagy hüvelykben van megadva. Nagy formátumúak a "Churchhill" és a "Double Corona", amelyek átmérője 47-49 mm, és kb. 19-17,5 cm hosszúak. A szivar égési ideje is a hosszától és az átmérőjétől függően változik. Ahhoz, hogy képet kapjon az adott szivarról, szüksége van a hosszra és a gyűrűméretre. A szivarok neve lehet azonos formátumú, mégis különböző hosszúságúak és átmérőjűek. Az egyes formátumokban azonban további alformátumok is léteznek. Végső soron a szivarozónak kell eldöntenie, hogy melyik átmérőt részesíti előnyben, és milyen hosszúságot választ hozzá.
Ismert formátumok gyűrűméretei:

Panatela = 38
Perla = 40
Lonsdale = 42
Corona = 42
Cazadores = 44
Churchill = 47
Rothschild = 48
Robusto = 50
Toro = 50
Piramide = 52
Diadema = 55
Gordo = 60

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <hr>
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.